Kontakt

76-150 Darłowo, ul. Wieniawskiego 8, tel/fax 94 314 66 48, dziecidort@poczta.onet.pl
NUMER KONTA: PKO BP DARŁOWO 96 1020 4681 0000 1902 0018 3723
DAROWIZNY NA CELE STATUTOWE: 13 8566 0003 0100 7689 2000 0001

poniedziałek, 16 października 2017

Międzynarodowy Dzień Chleba 2017

Jak co roku z okazji Światowego Dnia Chleba upiekliśmy pachnący bochenek. Tegoroczny zawiera kolorowe mąki, m.in.: zieloną (dyniową) i bielusieńką (ryżową).

Przepis na chleb (ze strony Małgorzaty Zielińskiej  www.chleb.info.pl), nieco zmodyfikowany, do którego dodaliśmy po 2 łyżki mąki dyniowej i ryżowej:

Składniki na zaczyn 300g:
50g zakwasu (zaczątek żytni, ożywiony dzień wcześniej)
200g maki pszennej (typ 550 o dużej zawartości białka)
100g wody
Ciasto chlebowe 1000g:
300g zaczynu jw.

350g mąki pszennej typ 550 lub 650 + 2 łyżki mąki dyniowej i 2 łyżki mąki ryżowej
300g wody
1 łyżeczka soli



Plan czynności z podaniem orientacyjnego czasu:

  • 20.00 - pierwszego dnia wieczorem wymieszać składniki zaczynu, który będzie dość ścisłą kulką ciasta. Przykryć, pozostawić na całą noc do przefermentowania (12-14godzin).
  • 8.00 - następnego dnia wymieszać wodę z mąką, przykryć i odstawić na 20-30 minut.
  • 8.30 - zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnić, dodać do mieszaniny jw. Mieszać całość na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodać sól i jeszcze raz wyrobić około 1 minute. Dać odpocząć 2-3 minuty i wyrabiać już energiczniej (mikserem przy zwiększonej prędkości) ok. 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odrywać się od brzegów miski. Jeśli potrzeba dodać odrobinę mąki lub wody.
    Powstrzymać się przed dodawaniem zbyt dużej ilości mąki!
  • 9.00 - włożyć do miski wysmarowanej lekko tłuszczem, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę. Ciasto przyrośnie po tym czasie tylko minimalnie.
  • 10.00 - wyrzucić ciasto na blat lekko oprószony mąką, odgazować rozciągając w formie prostokąta. Zakładać boki ciasta na siebie. Włożyć jeszcze raz do miski, przykryć i odstawić ponownie na 1 godzinę.
  • 11.00- ciasto powinno przyrosnąć prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucić na blat i powtórzyć odgazowywanie ciasta jak wyżej, odstawić ponownie na ok. godzinę.
  • 12.00 - wyjąć ciasto, uformować bochenek, napinając dobrze powierzchnię ciasta posługując się metodą składania jak wyżej. Ułożyć bochenek w garnku glinianym (wcześniej namoczonym przez ok. 20 min.), przykryć pokrywką. Pozostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. (Można włożyć całość do lodówki na 10-12 godzin).
  • 16.00 - garnek gliniany włożyć do zimnego piekarnika. Piec przez 40 min. w temperaturze 240°C.
  • 16.40 - zdjąć pokrywkę garnka i piec przez 20 min. do zrumienienia skórki, temperaturę można obniżyć o 10°C. Wierzch chleba powinien być ciemno brązowy, a spód dość twardy, na tyle, aby postukany od spodu wydawał głuchy dźwięk.
  • 17.00 - wyjąć i ostudzić na kratce.  


 #wbd2017 #worldbreadday #worldbreadday2017