Dokładnie odmierzaliśmy składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 150 g pszennej razowej,
- 320 ml wody,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżkę miodu,
- 2 łyżki oleju,
- paczkę suchych drożdzy,
- podprażone nasiona siemienia lnianego i słonecznika,
- mak do posypania.
Wszystkie składniki umieściliśmy w specjalnej maszynie do pieczenia chleba. Ustawiliśmy na niej odpowiedni program i z niecierpliwością oczekiwaliśmy zakończenia cyklu. Kiedy chleb wyrastał rozwiązywaliśmy zagadki związane tematycznie z piekarnictwem i produktami zbożowymi, śpiewaliśmy piosenki i recytowaliśmy wiersze o chlebie, rozmawialiśmy o zdrowym odżywianiu.
Po 3 godzinach wyjęliśmy wspaniały bochenek, który zjedliśmy razem na drugie śniadanie.
Zachęcamy wszystkich - młodszych i starszych do świętowania i upieczenia chleba! To naprawdę nic trudnego, a zapach, który się wtedy w domu unosi jest zapachem jednym z najpiękniejszych na świecie. Życzymy udanych wypieków i niech w każdym domu Dzień Chleba trwa codziennie! Smacznego!
Zachęcamy wszystkich - młodszych i starszych do świętowania i upieczenia chleba! To naprawdę nic trudnego, a zapach, który się wtedy w domu unosi jest zapachem jednym z najpiękniejszych na świecie. Życzymy udanych wypieków i niech w każdym domu Dzień Chleba trwa codziennie! Smacznego!