Włączyliśmy się w obchody Dnia Dobrego Śniadania po raz pierwszy obchodzonego w naszym kraju. Obchody mają przyczynić się do propagowania wśród najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych oraz zwiększenia świadomości rodziców i nauczycieli na temat prawidłowego odżywiania dzieci. Patronat honorowy nad akcją objęły Ministerstwo Zdrowia i Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Od września korzystamy z dotacji ze środków publicznych przeznaczonych na realizację zadań dotyczących wspierania działań na rzecz osób niepełnosprawnych zaopatrując się w pełnowartościowe artykuły spożywcze. Uczymy się przygotowywać m.in. urozmaicone śniadania zawierające produkty zbożowe, mleczne, mięsne.
Pamiętamy o warzywach i owocach.Wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i nie można go ani przygotowywać, ani spożywać w pośpiechu. W Dniu Dobrego Śniadania, jak co dzień, spotkaliśmy się w kuchni o godzinie 11-tej i każdy przyrządził sobie smaczne drugie śniadanie. Były kanapki, sałatka jarzynowa, jajecznica, naleśniki, herbata i soki owocowe.