Tajemnice oryginalnej chińskiej kuchni, zwyczaje i klika zwrotów języka chińskiego poznaliśmy na zajęciach kulinarnych, podczas których z mrożonej mieszanki warzywnej, mięsa drobiowego oraz ryżu przygotowaliśmy ryż z warzywami. Porozumiewaliśmy się w języku chińskim podczas gotowania i podawania do stołu. Nie jest łatwo, ale daliśmy radę ;) A potrawa - pychota! Zjedliśmy ją za pomocą pałeczek.
Chińczycy powiadają, że trzeba spełnić trzy warunki, aby móc z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że opanowało się sztukę jedzenia pałeczkami:
Prawda, że proste? Do dzieła, ćwiczenie czyni mistrza!
Chińczycy powiadają, że trzeba spełnić trzy warunki, aby móc z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że opanowało się sztukę jedzenia pałeczkami:
- za ich pomocą unieść do ust jedno ziarnko ryżu,
- pozbyć się bzyczącego nad głową komara,
- przechwycić w locie zdradziecką strzałę.
Prawda, że proste? Do dzieła, ćwiczenie czyni mistrza!